استراتژی تجزیه و تحلیل بازاریابی (قسمت اول)

استراتژی تجزیه و تحلیل بازاریابی برای هر سازمانی که خواهان موفقیت مبادله محصولات و خدماتش در بازار می باشد، عنصری کلیدی محسوب می شود. یک برنامه بازاریابی استراتژیک معمولا از استراتژی کلی سازمان نشات می گیرد و به عنوان راهنما برای برنامه و سیاست های خاص بازاریابی به کار می رود. استراتژی تجزیه و تحلیل بازاریابی بر اساس تجزیه و تحلیل موقعیت و بر اساس ارزیابی از شرایط بازاری که شرکت با آن روبروست، خط محصول و تک تک برندهای آن می باشد. از طریق تجزیه و تحلیل موقعیت درک شرکت را از بازارها و فرصت های متفاوتی که ارائه میدهد، رقابت، بخش های مختلف بازار و بازارهای هدف توسعه می دهد. دو جنبه مهم استراتژی تجزیه و تحلیل بازار شامل تجزیه و تحلیل فرصت و تجزیه تحلیل رقابتی می باشد که در این مقاله به بررسی آنها می پردازیم.

تجزیه و تحلیل فرصت

تجزیه تحلیل دقیق از بازار باید منجر به فرصت های بازار جایگزین مانند خطوط محصول موجود در بازارهای فعلی یا جدید، محصولات جدید برای بازارهای فعلی و یا محصولات جدید برای بازارهای جدید شود. فرصت های بازار حوزه هایی هستند که در آنجا روندهای تقاضای مناسبی وجود دارد و یا نیازهای مشتری و فرصت ها برآورده نشده اند ، جایی که می توانند به طور اثربخشی رقابت کند که با تجزیه و تحلیل فرصت ها می توان به آنها دست یافت.

فرصت ها از درک یک نیاز یا خواسته در جامعه و توان پاسخگویی به آن شکل می گیرد. پس هر چقدر که قدرت درک و تشخیص نیازهای جامعه و توان پاسخگویی به آن ها در ما بیشتر شود، فرصت های بیشتری را می توانیم بیابیم.

از مباحث مهم در زمینه بازاریابى تجزیه‌ و‌ تحلیل فرصت‌ هاى بازار است. با تجزیه‌ و تحلیل فرصت‌ هاى بازار و استفاده صحیح از فرصت‌ها است که یک شرکت مى‌تواند به اهداف خود دست یابد. لازمه تجزیه‌ و تحلیل فرصت‌ هاى بازار، در اختیار داشتن اطلاعات صحیح و به موقع بازاریابى است.

ترکیب نیاز و راه حل، ایده کسب و کار یا فرصت بالقوه را شکل می دهد.اگر توان اجرای ایده کسب و کار را در عمل داشته باشیم و این ایده در دراز مدت سودآور باشد آنگاه یک فرصت واقعی را کشف کرده ایم.

تجزیه و تحلیل فرصت های بازار
تجزیه و تحلیل فرصت های بازار

در این میان اگر شرکت شما هیچ فرصت مهیج جدیدی را در سال های اخیر  شناسایی نکرده و ایده های جدید عرضه شده از سوی شرکت، اکثراً با شکست مواجه شده اند شرکت در شناسایی فرصت های جدید، عملکرد مناسبی نداشته است .برای مثال بازار کفشهای ورزشی برندهای معروف، با افزایش جهانی فروش  تا ۲۱.۵ درصدی و فروش ۳.۸ میلیارد دلار فقط در کشور آمریکا مواجه شده اند . شرکت های کفش ورزشی مانند نایک و ریباک به بازار کفش به عنوان یک فرصت می نگرند تا مشتری شان را هم به صورت داخلی و هم به صورت بین المللی افزایش دهند. به منظور سرمایه گذاری روی این رشد ، شرکت ها میلیون ها دلار فقط برای تبلیغات هزینه می کنند. در ۹ ماهه اول سال ۲۰۱۴ شرکت New Balance

36 میلیون دلار ، ریباک ۴۵.۲ میلیون دلار ، آدیداس ۷۰.۸ میلیون دلار و نایک بیشتر از ۱۹۲ میلیون دلار برای دستیابی به این بازار هزینه کرده اند.

یک شرکت معمولا فرصت های بازار را به وسیله بررسی دقیق محیط بازار و توجه به روندهای تقاضا و رقابت در بخش های مختلف بازار شناسایی می کند. یک بازار به ندرت می تواند به عنوان یک گروه بزرگ متجانس از مشتریان شناخته شود. در سالهای اخیر بسیاری از شرکت ها به اهمیت متناسب سازی بازاریابی برای برآورده کردن نیازها و روند بخش های مختلف پی برده اند.

برای مثال بخش های مختلف بازار در صنعت کامپیوترهای شخصی شامل خانه ، آموزشی، علوم و بازارهای تجاری می شود ، این بخش ها حتی می توانند به موارد بیشتری تقسیم شوند. بازار تجاری شامل شرکت های کوچک و بزرگ می باشند. بازار آموزشی می تواند از مدارس ابتدایی تا دانشگاه دسته بندی شوند. شرکتی که محصولاتش را در صنعت اتومبیل ارزیابی می کند باید تصمیم بگیرد که در کدام بخش یا بخش های خاص بازار می خواهد رقابت کند. این تصمیم به مقدار و ماهیت رقابتی مارک تجاری دریک بازار خاص دارد. برای مثال ، تعدادی از شرکت هایی که در بخش ماشین های لوکس موفق بوده اند اکنون اس یو وی لینکن (SUVs.Lincoln) ، کادیلاک (Cadillac) ، لکسوس (Lexus) ، بی ام دبلیو (BMW) ، مرسدس بنز (Mercedes-Benz) ، پورشه (Porsche) مدلهای زیادی را در بازاریابی شان پیشنهاد داده اند. هوندا و تویوتا در بازار ماشین های هیبریدی با هم رقابت می کنند. در حالی که جنرال موتورز برای معرفی چهار مدل جدید و تلاش برای رقابت در بازارهای مناسب مختلف برنامه ریزی می کند.

در قسمت بعد به تجزیه و تحلیل رقابتی خواهیم پرداخت.


/ / / / / / / /

ادیبه احترامی

در حال تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی هستم. حوزه های مورد علاقه ام مارکتینگ ،برندینگ و کسب وکارهای نوپاست.

۱ دیدگاه برای “استراتژی تجزیه و تحلیل بازاریابی (قسمت اول)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: Content is protected !!